Wat is Wolpop?

Stichting Wolpop organiseert bijna maandelijks culturele avonden in Delft. Bands, DJ’s, kunstenaars, acteurs, dichters en dansers zorgen elke keer weer voor een vol en verrassend programma. Wolpop streeft ernaar een platform te bieden aan een mix van gevestigde namen, opkomende artiesten en experimentele acts. Sinds 2015 is Wolpop door een nieuwe groep mensen opgepakt en nieuw leven ingeblazen.

Doelstellingen

Wolpop streeft ernaar een platform te zijn voor (podium)kunst in de breedste zin van het woord. In de programmering van onder meer muziek, dans, theater en kunst wordt het experiment niet geschuwd. De focus ligt op artiesten die hun eigen werk brengen. Om deze doelen te verwezenlijken streeft Wolpop zich te ontwikkelen naar een interdisciplinair festival en daarnaast meerdere podiumavonden per jaar te organiseren om een platform te zijn voor de Delftse podiumkunst.

Geschiedenis

De eerste editie van Wolpop vond plaats in 1990 op de campus van de TU Delft als afsluiter van de Ontvangstweek van de universiteit. Nadat ze in de voorafgaande winter, tijdens een discussie over vakantieplannen, tot de conclusie zijn gekomen een popfestival te organiseren, richten Ben Hohman, Henk Jan Boer en Martijn Hiensch stichting Wolpop op. Vanaf het begin was een belangrijk uitgangspunt van het festival dat het voor iedereen gratis toegankelijk moest zijn, ook voor niet-studenten. Na een hoop improvisatietalent stond het festival er met zo’n twee-en-een-halfduizend bezoekers. De jaren hierna volgden twee edities op het Doelenplein, met o.a. Raymond van het Groenewoud en Green.

Begin 2004 kwam Wolpop weer tot leven. Na enige jaren van relatieve stilte, ging een groep actieve jonge mensen aan de slag. Er werd besloten dat het een interdisciplinair festival moest worden met naast muziek ook dans, theater en videokunst. Dit leverde festivals op in de zomer van 2005 in het ROB gebouw, in 2006 in jongerenvereniging de Koornbeurs en in 2007 op het nieuwe festivalterrein Lijm & Cultuur. Twee jaar later keert het festival op een bepaalde manier terug naar zijn roots, met een festival in de Delftse binnenstad bij het Doelenplein, Flora Theater en Wolbodo. In 2010 is het wederom te vinden op het festival terrein Lijm & Cultuur.

Tussen deze voorlopig laatste festivaldag en nu hebben we niet stilgezeten, we blijven concerten organiseren van experimentele en verrassende acts. Opnieuw een festival? Je weet maar nooit…

Bekijk ook ons posterarchief in de agenda, hier vind je een visueel overzicht van de afgelopen jaren Wolpop.

Locaties

De gratis toegankelijke bandavonden worden bijna altijd georganiseerd in Sociëteit Novum. In de toekomst wil Wolpop mogelijk ook op andere locaties evenementen organiseren.

Novum

Verwersdijk 102
2611 NK Delft
015 212 15 16